Νόσος Καρωτίδων

Η νόσος καρωτίδων αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Οφείλεται στην άθροιση λίπους και τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στο εσωτερικό δύο αρτηριών που ονομάζονται καρωτίδες. Πρόκειται για τις δύο κύριες αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Όταν σχηματιστούν πλάκες εντός αυτών των αρτηριών, τότε ο αυλός τους στενεύει (βλ. Εικόνα 1).

Εικόνα 1

Η νόσος καρωτίδων συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί, όμως, να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (μόνιμο ή παροδικό):

Μόνιμο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο – Πρόκειται για τη νέκρωση ενός τμήματος του εγκεφάλου, όταν διακόπτεται η παροχή αίματος και οξυγόνου προς αυτόν, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η νόσος καρωτίδων μπορεί να προκαλέσει μόνιμο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γιατί ενδέχεται να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος εντός της στενωμένης αρτηρίας. Ακολούθως, οι θρόμβοι και άλλο υλικό από την αθηρωματική πλάκα μπορούν να μετακινηθούν προς τον εγκέφαλο και να αποφράξουν τις μικρότερες αρτηρίες.

Ο κίνδυνος ομόπλευρου με τη στένωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι περίπου 0.5–1% ανά έτος, όταν η στένωση είναι ≥50%. Μερικά άτομα αναρρώνουν από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς μόνιμες επιπτώσεις ή με λίγα μόνο προβλήματα. Πολλοί όμως ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως να:

Παροδικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο – Πρόκειται για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που διαρκεί μόνο για λίγο (έως 24 ώρες), χωρίς να προκαλεί εγκεφαλική βλάβη. Παροδικό ΑΕΕ εκδηλώνεται όταν ένα αγγείο θρομβώνεται για λίγο, και στη συνέχεια ξανανοίγει. Οι ασθενείς με παροδικό ΑΕΕ μπορεί να εκδηλώσουν τα συμπτώματα του μόνιμου ΑΕΕ, αλλά αυτά υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ασθενείς με παροδικό ΑΕΕ διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν μόνιμο ΑΕΕ.

Ο ιατρός μπορεί να ακροαστεί τις καρωτίδες με το στηθοσκόπιο, προκειμένου να ελέγξει για ένα "φύσημα" που ακούγεται όταν η καρωτίδα έχει αποφραχθεί εν μέρει. Αλλά, για να βεβαιωθεί, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και μία από τις παρακάτω μεθόδους:

Υπάρχει και μία άλλη μέθοδος που ονομάζεται "αγγειογραφία εγκεφάλου", αλλά συνήθως δεν είναι απαραίτητη.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι για τη νόσο καρωτίδων εστιάζουν κυρίως στην αποτροπή του ΑΕΕ. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής (υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις) – Ο κίνδυνος για ΑΕΕ μπορεί να μειωθεί μέσω:

Φάρμακα – Κάθε ασθενής χρειάζεται διαφορετικά φάρμακα. Γενικά, τα φάρμακα που αποτρέπουν το ΑΕΕ είναι:

Χειρουργική επέμβαση – Ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει επέμβαση, για να αφαιρέσει την αθηρωματική πλάκα από τις καρωτίδες. Αυτό ονομάζεται "ενδαρτηρεκτομή".

Τοποθέτηση στέντ – Δηλαδή εμφύτευση ενός μικροσκοπικού μεταλλικού σωλήνα μέσα στην καρωτίδα.

Η κατάλληλη για εσάς θεραπεία εξαρτάται από:

Τα Σημεία του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ)

ΠΤΩΣΗ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΚΡΩΝ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΩΡΑ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΕΚΑΒ (166)

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΥΘΥΝΩΝ

Οι πληροφορίες που περιέχονται στον παρόντα ιστότοπο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο συμβουλής ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.