Περικαρδίτιδα

Περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου. Περικάρδιο είναι ο σάκος που περιβάλλει την καρδιά (βλ. Εικόνα 1). Ο φυσιολογικός του ρόλος είναι να προστατεύει την καρδιά και να μειώνει την τριβή ανάμεσα στην καρδιά και τα γειτονικά της όργανα.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από περικαρδιακή συλλογή, δηλαδή άθροιση υγρού μέσα στον περικαρδιακό σάκο. Αν συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα υγρού στο περικάρδιο, μπορεί να συμπιέσει την καρδιά. Αυτό ονομάζεται "επιπωματισμός της καρδιάς", και αποτελεί ένα σοβαρό και απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα, αν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η περικαρδίτιδα έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Το συχνότερο σύμπτωμα της οξείας (αιφνίδιας έναρξης) περικαρδίτιδας είναι ο πόνος στον θώρακα, που συνήθως επιδεινώνεται στη βαθειά εισπνοή. Μερικές φορές είναι διάχυτος και μπορεί να μοιάζει με τον πόνο του εμφράγματος μυοκαρδίου. Ο πόνος μπορεί να γίνεται εντονότερος όταν το άτομο ξαπλώνει, και μπορεί να ακτινοβολεί στους ώμους ή το άνω τμήμα της ράχης. Μερικοί ασθενείς με περικαρδίτιδα εμφανίζουν και πυρετό.

Εικόνα 1

Η διάγνωση της περικαρδίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην εξέταση που θα τον υποβάλλει ο καρδιολόγος, και σε μερικά αιματολογικά και απεικονιστικά τεστ, όπως:

Η περικαρδίτιδα αντιμετωπίζεται με:

Περίπου το 15–30% των ατόμων με οξεία περικαρδίτιδα θα εκδηλώσουν υποτροπιάζουσα ή επίμονη περικαρδίτιδα, συνήθως με περικαρδιακή συλλογή. Η υποτροπή συνήθως εκδηλώνεται εντός 18 μηνών από το πρώτο επεισόδιο. Ο κίνδυνος υποτροπής είναι μικρότερος στα άτομα που έλαβαν κολχικίνη κατά το πρώτο επεισόδιο και σε αυτούς με ιδιοπαθή περικαρδίτιδα. Τα συμπτώματα της υποτροπιάζουσας περικαρδίτιδας μοιάζουν με αυτά του αρχικού επεισοδίου, αλλά συνήθως είναι ηπιότερα.

 Η υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα είναι μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και εξουθένωση. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο ασθενής σχετικά με τη φύση της νόσου, την πιθανή πορεία της και τις θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΥΘΥΝΩΝ

Οι πληροφορίες που περιέχονται στον παρόντα ιστότοπο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο συμβουλής ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.