Οδηγίες για την ασφαλή χρήση των από του στόματος Αντιπηκτικών Φαρμάκων

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Αυτά είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται σε χάπια ή κάψουλες και εμποδίζουν την πήξη του αίματος, δηλαδή δεν επιτρέπουν στο αίμα να σχηματίζει θρόμβους. Υπάρχουν και άλλα αντιπηκτικά φάρμακα που, όμως, χορηγούνται ενδοφλεβίως, δηλαδή μέσω ενός φλεβοκαθετήρα. 

Στα από του στόματος αντιπηκτικά υπάγονται τα εξής φάρμακα:

Η απιξαμπάνη, η δαμπιγκατράνη και η ριβαροξαμπάνη ονομάζονται και "άμεσα δρώντα από του στόματος αντιπηκτικά" (direct oral anticoagulants, DOACs). Καθένα από αυτά τα φάρμακα αναστέλλει τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου παράγοντα πήξης. (Οι παράγοντες πήξης είναι πρωτεΐνες του αίματος που το βοηθούν να πήζει.) Η ασενοκουμαρόλη ονομάζεται και "ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ". Αναστέλλει τη χρήση της βιταμίνης Κ από τον οργανισμό κατά τη σύνθεση μερικών παραγόντων πήξης. 

Κάθε ένα φάρμακο διαφέρει ως προς τη δόση, τη συχνότητα της λήψης και το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη διατροφή ή άλλα φάρμακα. Ο Πίνακας 1 απαντά σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις εν λόγω διαφορές.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΛΑΜΒΑΝΩ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Αυτό εξαρτάται από το ποιο φάρμακο λαμβάνετε. Το φάρμακό σας συνοδεύεται από συγκεκριμένες οδηγίες και ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε. Ακολουθούν μερικές γενικές συστάσεις. 

Μην αλλάζετε τη δόση και μη διακόπτετε το φάρμακο σας εκτός αν σας το πει ο γιατρός σας. Ανανεώνετε εγκαίρως τις συνταγές σας για να μη σας τελειώσουν τα χάπια. Αν ξεχάσετε ή παραλείψετε μια δόση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας πει τι πρέπει να κάνετε. 

Εξαιρείται η δαμπιγκατράνη. Το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να φυλάσσεται σε κουτί τακτοποίησης, αλλά μόνο στην αρχική του συσκευασία. 

Εικόνα 1
Κουτί τακτοποίησης φαρμάκων

Αν λαμβάνετε απιξαμπάνη, δαμπιγκατράνη ή ριβαροξαμπάνη δεν χρειάζεστε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να σας ζητάει κατά διαστήματα έναν έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας (ουρία και κρεατινίνη). 

Αποφεύγετε τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, του πυρετού και της φλεγμονής (π.χ. ασπιρίνη, Ponstan, Algofren, Xefo, Voltarol κλπ.). Τα φάρμακα αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της αιμορραγίας, ιδίως αν συνδυάζονται με αντιπηκτικά φάρμακα. 

Επίσης, κάθε φορά που κάποιος γιατρός σας συνταγογραφεί ένα καινούργιο φάρμακο, μην παραλείπετε να τον ενημερώνετε ότι λαμβάνετε αντιπηκτικό. Με τον τρόπο αυτό, ο γιατρός σας θα μπορεί να ελέγξει για τυχόν αλληλεπιδράσεις του αντιπηκτικού με το καινούργιο φάρμακο. 

Αν λαμβάνετε ασενοκουμαρόλη, πρέπει να προσέχετε την ποσότητα της βιταμίνης Κ στη διατροφή σας. Πρέπει να καταναλώνετε την ίδια ποσότητα βιταμίνης Κ μέσω των τροφών, καθημερινά. Μη χρησιμοποιείτε συμπληρώματα βιταμίνης Κ εκτός αν σας το ζητήσει ο γιατρός σας. Τα παραπάνω είναι σημαντικά γιατί η βιταμίνη Κ μεταβάλλει τον τρόπο δράσης της ασενοκουμαρόλης. Αν η ποσότητα της βιταμίνης Κ στη διατροφή σας αλλάζει από μέρα σε μέρα, η δράση της ασενοκουμαρόλης θα επηρεαστεί αρνητικά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ γιατί συνήθως πρόκειται για υγιεινές τροφές, και μία μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ είναι αναγκαία. Απλώς χρειάζεται να καταναλώνετε την ίδια περίπου ποσότητα βιταμίνης Κ καθημερινά. Μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Στον Πίνακα 2 παρατίθεται η ποσότητα της βιταμίνης Κ σε άλλες τροφές. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ;

Ο κύριος κίνδυνος είναι η σοβαρή αιμορραγία. Αυτό οφείλεται στο ότι αφού τα φάρμακα αυτά αποτρέπουν τις επικίνδυνες θρομβώσεις, δυσχεραίνουν ταυτόχρονα και την πήξη του αίματος. Οι αιμορραγία λόγω αυτών των τραυμάτων μπορεί να εκδηλωθεί μετά από τραυματισμό ή αυτόματα. Άρα είναι σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας από κακώσεις και να αναζητάτε αμέσως βοήθεια αν παρατηρήσετε σημεία αιμορραγίας (βλ. παρακάτω). 

Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας αν:

Θα πρέπει, επίσης, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας σε περίπτωση:

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΤΤΩΣΩ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ;

Ναι. Μπορείτε να:

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (Πίνακας 1)

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (Πίνακας 2)

Η βιταμίνη Κ περιέχεται σε υγιεινές τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη Κ βοηθά το αίμα σας να πήζει, οπότε μπορεί να μεταβάλλει τον τρόπο δράσης της ασενοκουμαρόλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε τροφές με βιταμίνη Κ.

Ο στόχος είναι να καταναλώνετε την ίδια περίπου ποσότητα βιταμίνης Κ καθημερινά. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε καταναλώνοντας καθημερινά την ίδια ποσότητα τροφών υψηλής και μέτριας περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ βάσει της παρακάτω λίστας.

Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε τροφή για λίγες ημέρες ή πραγματοποιείτε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Κάποια βιταμινούχα σκευάσματα, βότανα ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να περιέχουν βιταμίνη Κ ή να αλληλεπιδράσουν με την ασενοκουμαρόλη. Να παρουσιάζετε πάντα στον γιατρό σας τις ετικέτες όλων των βιταμινών, βοτάνων και λοιπών συμπληρωμάτων διατροφής που λαμβάνετε.

Δεδομένα από: US Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2013. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 25. Nutrient Data Laboratory Home Page, http://www.ars.usda.gov/nutrientdata

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΥΘΥΝΩΝ

Οι πληροφορίες που περιέχονται στον παρόντα ιστότοπο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο συμβουλής ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.