Άσκηση

Η τακτική άσκηση παρέχει πολλά οφέλη, όπως:

ΚΥΡΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η αερόβια άσκηση, που αυξάνει την καρδιακή συχνότητα. Παραδείγματα αερόβιας άσκησης είναι το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι.

Η άσκηση αντίστασης (βάρη κ.ά.), που βοηθά στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Η διάταση, που κάνει τους μύες και τις αρθρώσεις σας πιο ευκίνητα.

Είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται και οι 3 παραπάνω τύποι στο πρόγραμμα άσκησής σας. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας, τους μύες και τις αρθρώσεις σας να παραμείνουν υγιή.

Αν δεν έχετε ασκηθεί κατά το παρελθόν ή δεν έχετε ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλήστε με τον ιατρό σας πριν αρχίσετε κάποιο έντονο πρόγραμμα άσκησης.

Αν υπάρχει η πιθανότητα να πάσχετε από καρδιακή νόσο, ο καρδιολόγος μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε δοκιμασία κόπωσης πριν αρχίσετε τη γυμναστική. Όμως τα περισσότερα άτομα που αρχίζουν κάποιο πρόγραμμα άσκησης, δεν χρειάζονται δοκιμασία κόπωσης.

Όταν ξεκινάτε κάποιο πρόγραμμα άσκησης, ξεκινήστε σταδιακά. Για παράδειγμα, κάντε την άσκηση σε χαμηλότερο ρυθμό και μόνο για λίγα λεπτά. Με τον καιρό θα μπορείτε να ασκείστε ταχύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία της άσκησης περιλαμβάνει τα εξής:

Συνιστάται άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Αν δεν μπορείτε να ασκείστε για 30 συνεχόμενα λεπτά, δοκιμάστε να γυμναστείτε για 10 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα.

Αν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα ενώ γυμνάζεστε, σταματήστε την άσκηση και καλέστε αμέσως τον ιατρό σας:

Πολλά άτομα έχουν πολυάσχολη ζωή και πιθανόν να θεωρούν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για άσκηση. Όμως, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να βρείτε χρόνο για άσκηση, ακόμα και αν είστε κουρασμένοι ή δουλεύετε πολύ. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ενέργειά σας, γεγονός που μπορεί ακόμα και να αυξήσει την απόδοσή σας στην δουλειά.

Για τις ημέρες που πραγματικά δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο να γυμναστείτε, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γίνετε πιο δραστήριοι. Για παράδειγμα, μπορείτε να:

Για να γυμνάζεστε με ασφάλεια και να αποφεύγετε τα προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι:

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Οι πληροφορίες που περιέχονται στον παρόντα ιστότοπο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο συμβουλής ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.