Κολπικός Πτερυγισμός

Κολπικός πτερυγισμός είναι μία διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, στην οποία η καρδιά χτυπά πολύ ταχύτερα από το φυσιολογικό. Ο κολπικός πτερυγισμός αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα.

Στον κολπικό πτερυγισμό τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό καθίστανται παθολογικά. Ως αποτέλεσμα, οι 2 ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς παύουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Το αίμα που θα έπρεπε να εξωθείται από αυτές τις κοιλότητες λιμνάζει και αρχίζει να σχηματίζει θρόμβους. Οι θρόμβοι αυτοί, διαμέσου των αιμοφόρων αγγείων μετακινούνται προς τον εγκέφαλο και μπορούν να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αίτια του κολπικού πτερυγισμού είναι η στεφανιαία νόσος, οι βαλβιδοπάθειες, οι θυρεοειδοπάθειες, οι πνευμονοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και η παχυσαρκία. Στο 5% των περιστατικών, η αιτία παραμένει άγνωστη.

Μερικοί ασθενείς με κολπικό πτερυγισμό δεν έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα, αν εκδηλωθούν, περιλαμβάνουν:

Αν ο καρδιολόγος σας υποψιαστεί ότι πάσχετε από κολπικό πτερυγισμό, θα σας υποβάλλει σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, μία εξέταση που αξιολογεί την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Μερικοί ασθενείς φορούν μία συσκευή που καταγράφει ηλεκτροκαρδιογράφημα για ένα 24ωρο (Holter ρυθμού). Άλλες εξετάσεις, όπως π.χ. το υπερηχογράφημα καρδιάς, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση καρδιακής ανεπάρκειας ή βαλβιδοπαθειών. Η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται στην ανάδειξη ισχαιμίας του μυοκαρδίου και οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του θυρεοειδούς.

Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματά σας και την αιτία του κολπικού πτερυγισμού. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να μην χρειαστούν θεραπεία, διότι μερικές φορές ο κολπικός πτερυγισμός υποχωρεί αυτόματα, χωρίς αγωγή, και αποκαθίσταται ο φυσιολογικός ρυθμός εντός ημερών ή εβδομάδων.

Όταν χρειάζεται θεραπεία, μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Πολλοί ασθενείς με κολπικό πτερυγισμό είναι σε θέση να διάγουν μία αρκετά φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παίρνουν καθημερινά τα φάρμακά τους, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του καρδιολόγου τους. Τα φάρμακα, και συγκεκριμένα τα αντιπηκτικά, θα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΥΘΥΝΩΝ

Οι πληροφορίες που περιέχονται στον παρόντα ιστότοπο είναι μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο συμβουλής ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και εξουσιοδοτημένου ιατρού ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας.